Ruokasoodaa, etikkaa, sitruuna ja ekologinen siivousharja
April 25, 2024

Ruokasooda ja etikka – Opas tehokkaaseen siivoukseen

Ruokasooda ja etikka ovat tunnettuja ainesosia keittiössä, mutta näiden yksinkertaisten tuotteiden teho ei rajoitu pelkästään ruoanlaittoon. Siivousmaailmassa ne ovat paljon käytettyjä aineita niiden ekologisuuden, edullisuuden ja monipuolisuuden ansiosta. Etikan happamuus ja ruokasoodan emäksisyys tekevät niistä erinomaisia aineita erilaiseen siivoukseen, ja yhdessä ne täydentävät toisiaan ja ovat vieläkin tehokkaampia!

Näiden aineiden käyttö siivouksessa ulottuu perussiivouksesta haastavimpiinkin sotkuihin, kuten tukkeutuneiden viemäreiden avaamiseen ja hajujen poistoon. Etikan ja ruokasoodan  oikeaoppinen käyttö on myös turvallista, joten ne ovat loistava siivousaine koteihin, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Kotonasi olevien yksinkertaisten ainesosien avulla voit siis huolehtia kodin puhtaanapidosta ympäristöystävällisellä ja edullisella tavalla.

Muista nämä

 • Ruokasooda ja etikka ovat monikäyttöisiä ja edullisia siivousaineita.
 • Ne onnistuvat puhdistamaan useita eri pintoja ja poistamaan hajuja.
 • Niiden turvallinen käyttö vaatii perusvarotoimien noudattamista.

Ruokasoodan ja etikan ominaisuudet

Ruokasooda (natriumbikarbonaatti) ja etikka (etikkahappoliuos) ovat tehokkaita ja ympäristöystävällisiä siivousaineita. Kun ruokasoodaa ja etikkaa yhdistetään, seurauksena on kemiallinen reaktio, joka tuottaa hiilidioksidia ja vaahtoa. Tämä reaktio auttaa irrottamaan ja nostamaan likaa pinnoilta.

Ruokasoodan ominaisuudet:

 • Emäksinen, pH noin 9
 • Puhdistaa ja neutraloi hajuja
 • Hankaava vaikutus pinttyneeseen likaan

Etikan ominaisuudet:

 • Hapan, pH 2–3
 • Desinfioi ja poistaa kalkkia
 • Liuottaa rasvaa ja kiillottaa pintoja

Valkoinen pyyhe, lasipurkissa ja puisessa haarukassa ruokasoodaa

Yleiset siivouskäytännöt

Ruokasoodalla ja etikalla siivoat helposti vaikka koko kotisi! Alapuolelle olemme listanneet, miten sinun kannattaisi hyödyntää ruokasoodaa ja etikkaa kodin eri osa-alueiden siivoukseen. 

Keittiön puhdistaminen

 • Tiskiallas ja työtasot: Aloita sekoittamalla kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa noin viiteen desilitraan lämmintä vettä ja käytä tätä seosta pesuaineen tavoin. 
 • Astiat: Huuhtele etikkavedellä saadaksesi ne kiiltämään. Voit käyttää myös laimeaa etikkavettä astianpesukoneen huuhteluaineena. Laimean etikkaveden saat, kun sekoitat yhden osan etikkaa ja kaksi osaa vettä. 

Kylpyhuoneen puhdistaminen

Etikka tehoaa kalkkiin ja ruokasooda raikastaa saumat. Ne ovat kylpyhuonetta siivotessa korvaamattomat.

 • Hanat ja suihkupäät: Sitkeät kalkkitahrat lähtevät etikkakäsittelyllä, etikan happamuuden ansiosta. Pyyhi pinnat etikkaveteen kastetulla liinalla tai pesusienellä ja huuhtele huolellisesti etikka pois. 
 • Laattojen saumat: Ripottele ruokasoodaa saumoille ja harjaa märällä harjalla. Anna ruokasoodan tehdä taikojaan hetki ja huuhtele huolellisesti käsittelyn jälkeen. 

Olohuoneen ja makuuhuoneen puhdistaminen

Ruokasooda on oivallinen apu hajujen poistamiseen matoista. Etikka puolestaan desinfioi pintoja jättämättä haitallisia jäämiä.

 • Matot ja patjat: Ripottele ruokasoodaa matolle tai patjalle. Ruokasoodan kannattaa antaa vaikuttaa noin tunnin verran. Lopuksi imuroi ruokasooda hyvin pois. 
 • Kovat pinnat: Valmista etikkavesi, johon tulee 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Käytä sitä pesuaineen tavoin pintojen puhdistamiseksi.
Ruokasooda etikan ja sitruunan kanssa. Maalaismaisella taustalla.

 

Ruokasoodan ja etikan käyttö eri pintojen puhdistamiseen

Ruokasooda ja etikka sopivat myös monien erilaisten pintojen puhdistukseen. Muutamalla niksillä puhdistat kaikki lasipinnoista metallipintoihin. 

Lasipintojen puhdistaminen

Lasipintojen puhdistuksessa etikka on tehokas valinta. Sekoitetaan väkiviinaetikkaa veteen suhteessa 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Tämä seos suihkutetaan lasipinnoille, kuten ikkunoille ja peileille, ja pyyhitään puhtaaksi mikrokuituliinalla. Lasipintoja ei tarvitse huuhdella käsittelyn jälkeen.

Lattiapintojen puhdistaminen

Lattioiden puhdistuksessa ruokasooda toimii hyvänä apuna. Sekoita lämmintä vettä, etikka ja ruokasoodaa, suhteessa 1 osa etikkaa, 1 osa ruokasoodaa ja 4 osaa lämmintä vettä. Levitä pesuaine mopilla tai rätillä lattialle ja anna vaikuttaa hetki ennen kuin huuhtelet puhtaalla vedellä. Sopii erityisen hyvin klinkkeri- ja laattalattioille.

Metallipintojen kiillottaminen

Metallipintojen kiillotuksessa ruokasoodasta ja vedestä valmistettu tahna puhdistaa pinnat parhaiten. Yhdistä yhtä paljon molempia ainesosia ja hiero tahnaa metallipintoihin. Anna tahnan vaikuttaa ja pyyhi kostealla mikrokuituliinalla pois. 

Tukkeutuneiden viemäreiden avaaminen

Tukkeutuiko viemärisi? Ei hätää, ruokasoodalla ja etikalla avaat ne helposti ja ympäristöystävällisesti. 

Ohjeet tukkeutuneen viemärin avaamiseen:

 1. Ruokasoodaa: Kaada ensin noin desilitra ruokasoodaa viemäriin.
 2. Etikkaa: Lisää varovasti kaksi desilitraa etikkaa ruokasoodan päälle.
 3. Anna vaikuttaa: Odota, kunnes seos alkaa poreilla ja vaahdota, tämä vie vain hetken.
 4. Kuuma vesi: Huuhtele lopuksi viemäri 1-3 litralla kuumaa vettä.

Lisävinkkejä:

 • Ennen kuin aloitat, varmista, että käyttämäsi etikka on väritöntä, jotta vältät tahraantumisen.
 • Ruokasoodan ja etikan reaktio voi tuottaa voimakkaan hajun, joten huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.

Vaikka ruokasooda ja etikka ovatkin tehokkaita viemärin puhdistuksessa, jotkut tukokset saattavat olla niin vaativia, että on parempi antaa ammattilaisten hoitaa niiden avaaminen. 

Hajunpoisto ja raikastus

Epämiellyttävän ja tunkkaisen hajun poistat helposti ruokasoodalla ja etikalla.

Ruokasoodan käyttö:

Ruokasooda on erinomainen valinta, kun tavoitteena on neutraloida hajuja. Se imee itseensä epämiellyttäviä tuoksuja monista paikoista kuten:

 • Matot ja patjat: Ripottele ruokasoodaa matolle tai patjalle, anna vaikuttaa muutamia tunteja ja imuroi sitten huolellisesti pois.
 • Jääkaappi: Aseta avoin paketti tai kulho ruokasoodaa jääkaappiin imemään itseensä epätoivottuja hajuja.

Etikan käyttö:

Etikka on voimakas hajunpoistaja, joka eliminoi hajuja eikä vain peitä niitä. Käytä etikkaa näin:

 • Astianpesukone ja mikroaaltouuni: Sekoita vettä ja etikkaa suhteessa 1:1 ja pyyhi sillä pinnat. Jääkaapin puhdistus ja mikroaaltouunin puhdistus hoituvat myös näppärästi tällä seoksella. Suihkuta seosta jääkaapin, tai mikron sisäpinnoille, anna sen vaikuttaa hetki ja pyyhi pois. Muista putsata myös tiivisteet jääkaapista. 
 • Vaatteiden hajunpoisto: Vaatteiden raikastamiseen sekoita etikkaa pesuveden joukkoon. Tämä auttaa poistamaan hajuja tehokkaasti ja turvallisesti.

Ruokasoodaa ja etikkaa käyttäen voi huolehtia kodin hygieniasta ja puhtaudesta ilman vahvoihin kemikaaleihin turvautumista. Näiden aineiden avulla siivous on sekä vastuullista että helppoa.

Modernin olohuoneen sisustus päivänvalossa, jossa on vaalea sohva, puiset huonekalut, beige matto, kannettava tietokone pöydällä ja viherkasveja.

 

Muut käyttötarkoitukset

Ruokasooda ja etikka eivät suinkaan rajoitu vain siivoukseen; näitä kotitaloustuotteita voi hyödyntää monin eri tavoin kodin ulkopuolella.

Kasvien hoito

Ruokasooda voi parantaa kasvien kasvuolosuhteita. Se neutraloi maaperän pH-arvoa, mikä on hyödyllistä happamassa maassa viihtyville kasveille. Pieni määrä ruokasoodaa kasteluveteen sekoitettuna voi auttaa pitämään kukat kukoistavina.

Etikkasäilöntä

Etikkasäilöntä, tunnettu myös pikkelöintinä, on perinteinen ja helppo keino säilöä erilaisia kasviksia, vihanneksia ja sieniä käyttäen mausteista etikkalientä. Tämä menetelmä on olennainen osa suomalaista keittiötä, tuoden aterioihin raikasta kirpeyttä ja värikkyyttä. Etikan happamuus yhdistettynä sokeriin, tai vaihtoehtoisesti hunajaan, auttaa säilyttämään tuotteet turvallisesti.

Hyönteisten torjunta

Hyönteisten torjunnassa sekä ruokasooda että etikka ovat tehokkaita ja luonnollisia keinoja karkottaa ei-toivotut vierailijat. Muurahaisten ja muiden hyönteisten torjunnassa voit käyttää etikkaliuosta suihkuttamalla sitä alueille, joita haluat suojella. Sekoita vettä ja etikkaa suhteessa 1:1 ja suihkuta liuosta muurahaisten kulkureiteille, ikkunalaudoille, ovien karmeihin ja muihin kohtiin, joista hyönteiset mahdollisesti tulevat sisään.

Ruokasooda toimii myös hyönteisten, erityisesti muurahaisten, torjunnassa luomalla esteen niiden reiteille. Voit ripotella ruokasoodaa kynnysten, ikkunoiden ja muiden sisääntuloväylien ympärille. Ruokasoodan ja etikan käyttö hyönteisten torjunnassa on turvallinen ja ympäristöystävällinen valinta, joka välttää kemiallisten torjunta-aineiden käytön kotona.

Turvallisuus ja varotoimet

Kun käytetään ruokasoodaa ja etikkaa siivoustarkoituksiin, on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita. Nämä aineet ovat luonnollisia ja ympäristöystävällisiä, mutta joidenkin turvallisuusnäkökohtien huomioon ottaminen on silti suositeltavaa.

Käyttö:

 • Etikka: Vaikka se on yleisesti turvallista, pitää muistaa, että etikan hapokkuus voi vaurioittaa joitain pintoja. Sitä ei tulisi käyttää marmorille tai muille hapoille herkille pinnoille.
 • Ruokasooda: on hankaava aine, joten sitä tulisi käyttää varoen herkillä pinnoilla, jottei niihin synny naarmuja.

Yhdistäminen:

 • Huomioitavaa on myös se, että ruokasoodaa ja etikkaa ei tulisi yhdistää suljetussa tilassa, sillä ne reagoivat keskenään muodostaen kuplia ja painetta.
 • Jos aineita yhdistetään viemärien puhdistuksessa, tulee varmistaa riittävä tuuletus.

Käsiteltäessä:

 • Ruokasoodan ja etikan käyttäjän on suositeltavaa käyttää suojakäsineitä, erityisesti jos heillä on herkkä iho tai he tekevät siivousta suurissa määrin.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia varotoimia, ruokasoodan ja etikan käyttö siivoustarkoituksiin on sekä tehokasta, että turvallista.

Kotiapusi Oy:n kaksi työntekijää hymyilemässä kameralle. Heillä on päällään vihreät työpaidat Kotiapusi-tekstillä.

Ekologista siivoamista 

Kun haluat, että kotisi loistaa puhtautta mahdollisimman vähällä ympäristön kuormituksella, siivouspalvelumme ovat oiva valinta. Ruokasoodan ja etikan käyttö on vain yksi esimerkki siitä, kuinka voimme tehdä siivouksesta paitsi tehokasta myös ympäristöystävällistä. Kannustamme sinua kokeilemaan näitä luonnollisia siivousmenetelmiä ja katsomaan miten ne muuttavat siivousrutiinejasi. 

Me Kotiapusilla olemme sitoutuneet tarjoamaan palveluita, jotka eivät vain puhdista kotiasi, vaan myös suojelemaan ympäristöä. Tämä tarkoittaa, että käytämme aina ekologisia puhdistusaineita ja monikäyttöisiä siivousvälineitä. Lisäksi pyrimme vähentämään hiilijalanjälkeä me kaikin mahdollisin tavoin. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä sinulle sopiva siivousratkaisu!  

Viimeisimmät merkinnät

Banaaneja harmaalla taustalla

Eroon banaanikärpäsistä: Siivousalan ammattilaisen parhaat niksit

Banaanikärpäset voivat muodostaa ärsyttävän ongelman kotona, etenkin keittiössä, missä niitä houkuttelee ruuantähteet ja kypsät hedelmät. Nämä pienet hyönteiset lisääntyvät todella nopeasti ja huomaamattomasti, joten

LUE LISÄÄ
Moppi, ämpäri, monia erilaisia siivousvälineitä ja pesusieni

Jynssäystä vai välineurheilua? Parhaat siivousvälineet kotisiivoukseen

Kotisiivous on viikoittainen rutiini, joka tarjoaa siistin ympäristön ja rauhoittavan mielen. Mutta mikä tekee siivouksesta tehokasta – onko se raaka voima vai oikeiden välineiden

LUE LISÄÄ
Monta muuttolaatiokkoa, joiden päällää kukkia

Mitä muuttosiivous sisältää? Erot ja yhtäläisyydet perussiivoukseen

Pakkaaminen, ylimääräisen tavaran karsinta, muuttoilmoituksen tekeminen, sähkösopimukset, nettisopimus, muuttoauton varaaminen… Muuttaessa on muistettava monta asiaa. Usein aika on myös kortilla, sillä tavallisen arjen pitäisi

LUE LISÄÄ