Puhdistetaan uuninluukkua ulkoapäin. Käsissä keltaiset siivoushanskat ja sininen rätti.
February 26, 2024

Tehokkaat vinkit uunin puhdistukseen

Jokainen kotikokki tietää, miten tärkeää on pitää uuni puhtaana ja toimintakunnossa. Ruokaa valmistaessa uuniin saattaa herkästi pudota rasvaa, jota ei välttämättä huomaa ollenkaan. Tärkeintä olisi, että rasvatahrat saisi putsattua heti pois, sillä ne palavat todella tiukasti kiinni uunin pintoihin. Aina se ei kuitenkaan onnistu, siksi annamme sinulle tässä artikkelissa helppoja ja tehokkaita vinkkejä, joilla saat myös sen kiinni palaneen lian pois ja uunin lasiluukun kiiltämään!

 • Uunin puhdistuksen perusteet
 • Uunin puhdistusaineet
 • Pinttyneen lian puhdistus
 • Uunin lasiluukun puhdistus
 • Uunin ritilöiden ja peltien puhdistus
 • Uunin huolto ja ylläpito

Puhdistuksen perusteet: näin pääset alkuun

Ennen kuin aloitamme uunin puhdistuksen, kerää kaikki tarvittavat välineet kätesi ulottuville. Heti alkuun kädet kannattaa suojata paksuilla käsineillä, etenkin jos käytät kaupasta ostettavia uuninpuhdistus aineita. Lisäksi tarvitset rättejä ja mahdollisesti jonkun terävemmän työkalun niiden pinttyneimpien tahrojen poistamiseen. Ennen kuin aloitat varmista, että uuni on pois päältä ja täysin jäähtynyt. Ota sitten ritilät ja muut irto-osat pois tieltä, niin pääset käsiksi jokaiseen nurkkaan. 

Luonnolliset ja tehokkaat puhdistusaineet

Uuniin voi käyttää useita erilaisia puhdistusaineita ja tässä olemme luetelleet muutaman niistä: 

 • Itse tehtävät: Voit tehdä tehokkaan uuninpuhdistusaineen sekoittamalla ruokasoodaa ja vettä. Yhdistä yhtä suuri osa kumpaakin, jolloin saat kiinteän tahnan. Tämän tahnan tulisi olla jämäkkää, jotta sen voi levittää helposti uunin sisäpinnoille. Jos seos tuntuu liian löysältä, tai paksulta, voit säätää sen koostumusta lisäämällä hieman ruokasoodaa, tai vettä. Voit levittää valmiin seoksen uunin pinnoille ja antaa sen vaikuttaa ainakin 12 tuntia. 
 • Kaupasta ostettavat: Kaupasta ostettavat aineet ovat todella vahvoja ja niiden kanssa on tärkeää noudattaa käyttöohjeita, sekä käyttää suojavarusteita. Lattia on myös hyvä suojata putsauksen ajaksi. Uunista on myös tärkeää huuhdella kaikki pesuainejäämät käsittelyn jälkeen. 

Turkoosi tausta, jossa käsi. Kädessä on pinkki siivoushanska ja keltainen pesuainepullo.

Uunin pinttyneen lian puhdistus 

Pinttyneen lian puhdistuksen salaisuus uunista on antaa pesuaineiden vaikuttaa. Suihkuta valitsemaasi ainetta uuniin, oli se sitten omatekoinen, tai kaupasta ostettu ja jätä se sinne vaikuttamaan yön yli. Aamulla voit puhdistaa pintoja vielä astianpesuharjalla, tai hankaussienellä. Pyyhi lopuksi uuni huolellisesti kostealla liinalla. Oikein pinttyneen lian puhdistukseen voit myös käyttää puhdistusterää, jolla saat varmasti hangattua pinttyneen lian irti. Muista käyttää lasipinnoille niille tarkoitettua puhdistusterää! 

 • Vinkki: Jos pesuaine valuu uunin seinämistä pois, laita seinille pala talouspaperia. Se pitää uunin pinnat kosteutettuna ja estää pesuainetta valumasta pois. Uunin lasiluukun ympärille voit kääriä tuorekelmua! Tuorekelmun ansiosta puhdistusaine pysyy paikoillaan ja ei kuivu pois lasiluukusta.  

Uunin lasiluukun puhdistusvinkit

Oletko koskaan miettinyt, miksi uunisi ei näytä niin kirkkaalta kuin ennen? Saatat joutua availemaan uunin luukkua nähdäksesi sisälle ja näin myös lämpöä pääsee karkuun uunista. Salaisuus piilee uunin lasissa – niitä on usein kaksi tai jopa useampi! Ei pelkästään ulkopuolelle, vaan myös näiden lasien väliin kertyy likaa ajan kuluessa. Suurin osa liasta kertyy uunin lasin sisäpuolelle, joten joka kerta uunia puhdistaessa ei kannata irroittaa kaikkia kerroksia.

Jokainen uuni on yksilöllinen: jotkut lasit avautuvat käden käänteessä, toiset taas vaativat hieman enemmän työtä ja mahdollisesti jonkun työkalun avuksi. Varmista, että tutustut uunisi käyttöohjeisiin selvittääksesi, voiko lasin irrottaa ja miten se tehdään turvallisesti. Näin uunisi pysyy paitsi puhtaana myös toimii tehokkaammin!

Uuniluukun lasi, jossa pesuainetta ja pesusieni.

Millä uunin lasiluukku puhtaaksi

Uudempien uunin lasiluukun voi pestä astianpesukoneessa, mutta tarkista tämä kuitenkin ensin käyttöohjeista. Vanhempien uunien lasit eivät aina ole astianpesukoneessa pestäviä, joten ne kannattaa puhdistaa käsin, joko itse tehtävällä puhdistus tahnalla, tai kaupan pesuaineilla. Lasiluukun puhdistuksessa on myös tärkeää antaa aineille aikaa vaikuttaa, kuten uunin puhdistuksessa. Voit myös käyttää puhdistusterää, kunhan se on vain lasipinnoille sopiva. Puhdistusterällä voit varovasti rapsuttaa likaa irti, kun puhdistusaineet ovat vaikuttaneet.

Uuniritilöiden ja peltien puhdistusvinkit

Vaikka suojaamme uunipellit useinmiten leivinpaperilla, saattaa niihin silti pinttyä kiinni likaa, joka ei tunnu irtoavan mitenkään. Uunipeltien ja ritilöiden puhdistamiseen, voit kokeilla muutamia erilaisia keinoja, jotka on lueteltu alapuolella: 

 • Puhdistustahna: Voit kokeilla samaa ruokasooda tahnaa uunipelteihin. Tässäkin on tärkeää antaa tahnan vaikuttaa. Lopuksi voit irrottaa likaa vielä astianpesuharjalla, tai hankaussienellä.
 • Puhdistuskivi: Tämä on vähän erilainen työkalu, mutta todella tehokas. Kastele kivi ja hiero sillä varovasti pellin pinttyneitä kohtia. Puhdistuskivi on loistava apu, kun tarvitset hieman enemmän voimaa lian irrottamiseen.
 • Uuninpuhdistusaine ja kelmu: Kuorruta pelti uuninpuhdistusaineella, peitä se kelmulla ja anna aineen tehdä taikojaan yön yli. Aamulla lian pitäisi olla helppo pyyhkiä pois.

Uunin huolto ja ylläpito

Olemme koonneet tähän listan yksinkertaisista toimenpiteistä, joilla uunisi pysyy kunnossa ja teet ruuanlaitosta sujuvaa. 

 • Säännöllinen puhdistus: Puhdista uuni, pellit, ritilä ja luukku säännöllisesti yllämainittujen ohjeiden mukaisesti. 
 • Tarkista ja puhdista uunin tiivisteet: Tarkasta uunin ovitiivisteet säännöllisesti ja puhdista ne pehmeällä, kostealla liinalla. Rikkoutuneet tiivisteet kannattaa vaihtaa uusiin.
 • Tuulettimen tarkistus: Jos uunissasi on tuuletin, varmista, että se ei ole pölyinen tai likainen. Voit puhdistaa sen hellästi pehmeällä harjalla tai liinalla.
 • Uunin sisävalon tarkistus: Varmista, että uunin sisävalo toimii. Jos se on palanut, vaihda se uuteen. Useimmissa uuneissa tämä on helppoa ja voit tehdä sen itse. Tarkista uunin käyttöohjeista, minkä tyyppinen lamppu sopii uuniisi.
 • Uunin pohjan suojuksen puhdistus: Jos uunissasi on irrotettava pohjan suoja, ota se pois ja puhdista se säännöllisesti. Tämä estää ruoantähteiden kärähtämisen uunin pohjalla. 
 • Uunin termostaatin testaus: Jos epäilet, että uunisi ei lämpene oikein, voit testata termostaattia uunilämpömittarilla. Näin varmistat, että uunisi lämpötila on oikea ja tasainen.

Puhdas uuni, jossa pellillä tehdään ruuaksi erivärisiä paprikoita.

Puhtaampi ja tehokkaampi uuni 

Nyt kun tiedät kaikki tehokkaat vinkit uunisi puhdistukseen, pysyy keittiösi loistavassa kunnossa. Muista, että säännöllinen huolto ja oikeat puhdistusmenetelmät eivät ainoastaan tee uunistasi säihkyvän puhdasta, vaan myös pidentävät sen käyttöikää ja varmistavat, että ruoanlaittosi on aina turvallista ja vaivatonta.

Jos kaipaat lisäapua keittiösi ylläpidossa tai muissa kotitöissä, muista, että Kotiapusi on täällä sinua varten. Tarjoamme monipuolisia palveluita kodin siivouksesta ja ylläpidosta aina henkilökohtaiseen avustamiseen asti. Me Kotiapusi tiimissä olemme valmiita auttamaan sinua, jotta voit keskittyä nauttimaan puhtaasta kodistasi ja vapaa-ajastasi.

Tutustu palveluihimme tarkemmin verkkosivuillamme ja ota yhteyttä, niin räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi sopiva palvelupaketti. Älä anna kotitöiden hidastaa päivääsi – anna Kotiapusi auttaa!

Viimeisimmät merkinnät

Monta muuttolaatiokkoa, joiden päällää kukkia

Mitä muuttosiivous sisältää? Erot ja yhtäläisyydet perussiivoukseen

Pakkaaminen, ylimääräisen tavaran karsinta, muuttoilmoituksen tekeminen, sähkösopimukset, nettisopimus, muuttoauton varaaminen… Muuttaessa on muistettava monta asiaa. Usein aika on myös kortilla, sillä tavallisen arjen pitäisi

LUE LISÄÄ
Kaksi Kotiapusin työntekijää siivoaa olohuonetta.

Mitä siivous maksaa? Kotisiivouksen hinta ja kulut

“Siivoisipa joskus minun puolestani”, “Pitäisiköhän kokeilla siivouspalveluita?”  Siivoaminen on välttämättömyys; kotityö, joka täytyy tehdä. Joskus kuitenkin olisi kiva tehdä jotain muuta vapaa-ajalla. Harrastaa, käydä

LUE LISÄÄ
Kaksi siistijää siivoaa keittiötä.

Siivouksen kotitalousvähennys – Opas sen hyödyntämiseen

Kotitalousvähennys saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppupeleissä se on yksinkertainen ja toimiva verohelpotus suomalaisille kotitalouksille. Siivouksen kotitalousvähennys antaa taloudelle mahdollisuuden saada huomattavaa säästöä siivouspalveluiden kustannuksista.

LUE LISÄÄ