Kotiapusi Oy:n kaksi työntekijää hymyilemässä kameralle. Heillä on päällään vihreät työpaidat Kotiapusi-tekstillä.
November 29, 2023

Kuinka siivota nopeasti? Asiantuntijan kolme vinkkiä

Yllätysvieraat tulossa tai jäikö siivoaminen muuten vain viime tippaan? Aina ei voi eikä ehdi tehdä perusteellista siivousta. Silloin kannattaa priorisoida ne asiat, jotka tekevät kodista puhtaan tuntuisen. Mieti, mitä vieraat näkevät ja mitä he puolestaan eivät tule näkemään. Kodissasi voi olla esimerkiksi huoneita, joissa päiväseltään pistäytyvät vieraat tuskin tulevat käymään. Tässä artikkelissa kerromme kolme vinkkiä, joiden avulla saat tehtyä siivouksen nopeasti ja tehokkaasti.

Vinkki 1: Avaa kaikki ikkunat ja tuuleta läpivedolla

Anna raikkaan ilman tulvia sisään ja aloita siivoaminen tuuletuksella! Tunkkaisen ilman huomaa heti tilaan astuessa, ja se voi tehdä muuten puhtaasta kodista jopa epäsiistin oloisen.

Kaunis makuuhuone, jossa ikkunat ovat auki

Niinpä kodin tuulettaminen kannattaa priorisoida heti siivouksen alkuun. Tehostaaksesi tuuletusta avaa kaikki kodin ikkunat ja tuuleta läpivedolla. Näin kotiisi tulee raikas tuoksu nopeasti ja helposti ilman hajusteita tai ilmanraikastimia.

Vinkki 2: Huolehdi tasot ja pinnat puhtaiksi

Vinkki kaksi liittyy tasoihin ja pintoihin. Ikkunoiden avaamisen jälkeen on aika hyökätä erilaisten pintojen kimppuun. Tasoille jääneet tavarat sekä pinnoille jääneet jäljet havaitsee helposti, joten niiden järjestely ja siivoaminen on erittäin tärkeää. Tyhjennä pöydät ja muut tasot sanoma- ja aikakausilehdistä sekä muista pikkutavaroista. Pyyhi seuraavaksi tasot ja pinnat; muista myös tyynyjen ja vilttien oikominen! Kauniisti sohvan nojalle aseteltu viltti on nopea tapa saada olohuoneeseen huoliteltu ilme.

Kaunis olohuone, jossa sohvalla tyynyjä ja viltti.

Käy läpi eteinen varmistaen, että vaatteet on joko naulakossa tai henkarissa. Mikäli pikasiivouksen syynä ovat pian saapuvat vieraat, niin tarkista, että vieraiden takeille ja kengille on vapaata tilaa.

Tarvitset tähän vaiheeseen mikrokuituliinoja, sopivan yleispesuaineen sekä mahdollisesti myös harjan tai vaikkapa varsi-imurin, joka on oikein näppärä apu pikasiivoukseen.

Vinkki 3: Keskity eteiseen ja kylpyhuoneeseen

Ensimmäiset sotkut tulevat vastaan eteisessä. Niinpä sen puhtauteen on hyvä panostaa myös pikasiivouksessa. Imuroi tuulikaappi ja eteinen huolellisesti ja keskity siihen, että eteisen yleisilme on kunnossa. Eteisen siivoamisen jälkeen on aika siirtyä kylpyhuoneeseen ja/tai WC-tiloihin. Aloita vaihtamalla pyyhkeet ja pese lavuaari sekä WC-istuin. Pyri olemaan tehokas ja järjestelmällinen etenkin, mikäli kodissasi on useampia WC-tiloja. Katso lopuksi myös lattiat; harjaa ne, jos ne näyttävät erityisen sotkuisilta.

Siisti eteinen, jossa on naulakossa takkeja ja hyllykön päällä koriste-esineitä.

Näiden tilojen siivoamiseen tarvitset liinoja ja luuttuja, WC:n ja kylpyhuoneen pesusuihkeen ja mahdollisesti myös harjan tai lastan.

Tiivistettynä voisi sanoa, että siisti eteinen, WC ja kylpyhuone antavat vaikutelman puhtaasta kodista. Panosta siis näihin!

Lisävinkki lemmikkitalouteen: Ota lastat käyttöön!

Lemmikit ovat ihania, mutta niistä irtoavat karvat eivät niinkään. Karvat näkyvät helposti erilaisilla pinnoilla tehden muuten perussiististäkin kodista helposti epäsiistin näköisen. Mutta miten eri pinnoilla olevat karvat saa nopeasti siivottua? Kotiapusin ammattilaiset luottavat lastoihin! Kunnollinen lattialasta on erinomainen väline karvojen keräämiseen. 

Käy läpi lastalla kaikki ne lattiapinnat, joissa vieraita tulee todennäköisesti olemaan. Lattioiden läpikäynnin jälkeen kannattaa vielä tutkia sohvat ja tuolit läpi; todennäköisesti niissä on lemmikkikarvakertymiä, jotka saa parhaiten irti ikkunankuivauslastalla. Karvat saavat kyytiä takuulla! 

Varaa kodin siivous ennakkoon

Näillä nikseillä saat kodin varmasti näyttämään puhtaalta. Voit kuitenkin välttää seuraavan kerran stressisiivouksen varaamalla kotisiivouksen etukäteen. Kotisiivous takaa sen, että kotisi on valmis vieraita varten siinäkin tapauksessa, että et itse ehdi huolehtia kodin siisteydestä.

Iloinen henkilö petaamassa vaaleasävyistä sänkyä.

Viimeisimmät merkinnät

Henkilö putsaa pintaa liinalla ja pesuaineella siniset siivoushanskat päällä

Näin siivoat syyhyn pois – Kattava opas kodin siivoukseen

Syyhy on todella epämiellyttävä iho-ongelma, joka aiheutuu pienistä syyhypunkeista. Nämä mikroskooppiset loiset aiheuttavat voimakasta kutinaa ja epämukavuutta, mikä tekee jokapäiväisestä elämästä sietämätöntä. Viime aikoina

LUE LISÄÄ
Banaaneja harmaalla taustalla

Eroon banaanikärpäsistä: Siivousalan ammattilaisen parhaat niksit

Banaanikärpäset voivat muodostaa ärsyttävän ongelman kotona, etenkin keittiössä, missä niitä houkuttelee ruuantähteet ja kypsät hedelmät. Nämä pienet hyönteiset lisääntyvät todella nopeasti ja huomaamattomasti, joten

LUE LISÄÄ
Moppi, ämpäri, monia erilaisia siivousvälineitä ja pesusieni

Jynssäystä vai välineurheilua? Parhaat siivousvälineet kotisiivoukseen

Kotisiivous on viikoittainen rutiini, joka tarjoaa siistin ympäristön ja rauhoittavan mielen. Mutta mikä tekee siivouksesta tehokasta – onko se raaka voima vai oikeiden välineiden

LUE LISÄÄ