Virheitä lehtiä kastepisaroin vaalealla taustalla.
February 21, 2024

Pidä kotisi puhtaana: näillä vinkeillä laadit kattavan siivouskalenterin 

Koko kodin siivoaminen voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, mutta oikeanlaisella suunnittelulla se muuttuu hallittavaksi ja jopa nautinnolliseksi. Pääohjeena voisi sanoa, että siivoa keittiö, vie roskat ja tuuleta päivittäin. Imurointi ja pintojen pyyhkiminen viikoittain, kodin perusteellisempi puhdistus kuukausittain ja harvemmin suoritettavat tehtävät, kuten ikkunoiden pesu puolen vuoden välein, auttavat ylläpitämään kodin viihtyvyyttä ja puhtautta. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten ja kuinka usein ylläpidetään ja siivotaan kodin eri osa-alueet, jotta voit luoda itsellesi toimivan siivouskalenterin ja välttää näin inhottavat suursiivoukset!

 • Mitä siivota päivittäin
 • Mitä siivota viikoittain
 • Mitä siivota joka toinen viikko
 • Mitä siivota kerran kuukaudessa
 • Mitä siivota kerran puolessa vuodessa
 • Mitä siivota käytön ja tarpeen mukaan

Siivoa nämä päivittäin

 • Keittiön tasot ja allas: Pyyhkimällä keittiösi tasot ja altaan joka päivä, pidät keittiösi ihanan puhtaana. Näin torjut myös ikäviä bakteereja ja vielä ikävämpää hometta. Lisäksi saatat innostua ruuanlaitosta enemmän ja koko kotisi näyttää kutsuvammalta!
 • Lajittele jätteet: Päivittäinen lajittelu ja roskien siivoaminen on olennaista siisteyden ylläpitämiseksi. Lajittelemalla myös vähennämme ympäristökuormitusta ja edistämme kierrätystä. 
 • Sijaa sänky: Sijaamalla sängyn joka päivä luot viihtyisän ja kodikkaan tilan, mikä voi piristää mielialaa ja edistää unen laatua. Tuuleta sänkyä kuitenkin aamutoimien ajan, sillä näin poistat kosteutta ja pidät pedin raikkaana.
 • Astiat: Astiat kannattaa huuhdella ja pestä heti käytön jälkeen, vaikka houkuttelevampi ajatus olisi ottaa rennosti sohvalla. Ruoantähteet kuitenkin kuivuvat hetkessä, joten astioiden putsaaminen heti on helpompaa. Samalla ehkäiset kammottavan tiskivuoren syntyä. 

Vaalea tiskipöytä ja allas, jossa tyylikäs musta hana. Tiskipöydällä likaa, jota ollaan juuri puhdistamassa puhdistusaineen ja siivousliinan avulla.

Siivoa nämä viikoittain

 • Lattiat: Pidä huolta lattioista imuroimalla ja pesemällä ne kerran viikossa. Tämä ei ainoastaan puhdista likaa ja pölyä, vaan tekee myös ihmeitä allergikoille! Samalla kun saat kotisi näyttämään puhtaammalta ja viihtyisämmältä, suojaat myös lattioitasi kulumiselta ja pidennät niiden käyttöikää. 
 • Matot: Matot kaipaavat huolenpitoa, joten ne kannattaa imuroida joka viikko. Mattoihin kertyy herkästi pölyjä ja allergeeneja, jotka eivät ole hyväksi terveydelle. Säännöllisellä imuroinnilla pidät pölyt loitolla ja kodin sisäilman raikkaana. Bonuksena matot pysyvät kauniina pidempään ja kotisi on entistäkin kodikkaampi.
 • Pyyhkeet: Vaihda käsipyyhkeet ja kylpypyyhkeet viikoittain hygienian vuoksi. Pyyhkeet keräävät kosteutta, ihohiukkasia ja bakteereja, jotka voivat lisääntyä.  Viikoittainen vaihto ja pesu ylläpitää raikkautta ja pyyhkeiden imukykyä.  
 • Kylpyhuone: Kylpyhuoneen viikoittainen pesu ehkäisee bakteerien ja homeen kasvua, sillä nämä kehittyvät herkemmin kosteassa ympäristössä. Käytä kylpyhuoneen puhdistamiseen oikeita aineita ja muista puhdistaa wc-istuin, pesuallas, suihkutila sekä kaakelit. Älä unohda tuulettaa kylpyhuonetta siivouksen jälkeen, jotta saat raikasta ilmaa tilaan!
 • Peilit ja lasipinnat: Käytä peileille ja lasipinnoille vain niille tarkoitettuja siivousaineita. Pinnat pysyvät kirkkaina ja läpinäkyvinä viikottaisella pyyhkimisellä, mikä parantaa niiden toimivuutta ja ulkonäköä.
 • Pölyjen pyyhintä: Pölyt kannattaa pyyhkiä perusteellisesti kodin tasojen ja esineiden päältä kerran viikossa. Pöly sisältää allergeeneja ja pölypunkkeja, joita haluamme välttää. Pölyjen pyyhkimiseen sopii hyvin mikrokuituliina, joka on myös ympäristöystävällinen, sillä sen voi pestä ja käyttää uudelleen. 

Kuvioitu matto, jota imuroidaan. Kengät lattialla.

 

Siivoa nämä joka toinen viikko

 • Verhot ja kaihtimet: Verhot ja kaihtimet keräävät huomaamatta herkästi pölyä ja likaa. Näiden pitäminen puhtaana parantaa kodin ilmanlaatua, sekä verhojen ja kaihtimien ulkonäköä. Verhojen puhdistukseen sopii hyvin imuri pehmeällä suulakkeella, kaihtimiin taas kostea mikrokuituliina. 
 • Sängyn petivaatteet: Vaihda sänkysi lakanat joka toinen viikko, jotta makuuhuoneesi pysyy raikkaana ja miellyttävänä. Öisin iholtamme irtoaa soluja ja erittyy hikeä, jotka imeytyvät petivaatteisiin. Tämä taas houkuttelee pölypunkkeja ja bakteereja, jotka eivät ole mukavia kavereita makuuhuoneessa. Lisäksi uudet, puhtaat lakanat tuntuvat ihanilta! Patja kannattaa myös imuroida lakanoiden vaihdon yhteydessä.
 • Jääkaappi: Pese jääkaappi säännöllisesti tyhjentämällä se, pesemällä hyllyt ja laatikot lämpimällä saippuavedellä ja pyyhkimällä sisäpinnat miedolla puhdistusaineella tai ruokasooda-vesiseoksella. Muista myös putsata ovitiivisteet ja jääkaapin ulkopinnat. Säännöllinen puhdistus pitää jääkaapin hygieenisenä ja ruoat tuoreina.

Henkilö vihreässä t-paudassa imuroimassa harmaata sohvatyynyä.

Siivoa/tarkista nämä kerran kuukaudessa

 • Pesukone ja kuivausrumpu: Puhdista pesukone ja kuivausrumpu kerran kuussa pitääksesi ne toimivina. Käytä pesukoneessa tyhjää pesuohjelmaa korkealla lämpötilalla etikan tai puhdistusaineen kanssa. Kuivausrummusta kannattaa puhdistaa nukkasihti ja pyyhkiä rumpu kostealla liinalla. Säännöllinen puhdistus ennalta ehkäisee bakteerien kasvua ja lisää laitteiden käyttöikää. 
 • Uuni: Usein uunin likaisuuden huomaa vasta, kuin pohjalle tippunut rasva alkaa palamaan uunissa, eikä luukkua voi avata ilman isoa savupilveä. Tällaiset ikävät tilanteet on helppo ehkäistä säännöllisellä puhdistuksella. Käytä uuninpuhdistusainetta tai sooda-etikkaseosta sisäpintojen puhdistamiseen ja pyyhi ulkopinnat puhtaiksi. 
 • Ilmanvaihto: Kerran kuussa on hyvä hetki antaa hieman huomiota kodin ilmansuodattimille ja venttiileille. Ne nimittäin keräävät hiljalleen pölyä ja muita epäpuhtauksia. Pikainen imurointi tai pyyhintä kostealla liinalla tekee ihmeitä – se pitää ilmanvaihdon toimivana ja kotisi raikkaana! 

Siivoa nämä kerran puolessa vuodessa

 • Järjestä ja pyyhi kaapit: Kaapit voi pyyhkiä kostealla liinalla ja samalla kannattaa tarkistaa päiväykset kuivaruuista ja heittää vanhentuneet pois. Näin tavarat pysyvät tallessa ja löytyvät helposti, ja ruokavarasto on ajan tasalla.
 • Ikkunalasit: Ikkunalasit ovat monen inhokki, mitä tulee siivoukseen, mutta niiden peseminen kerran puolessa vuodessa kannattaa kyllä ja puhtaista ikkunoista nauttii varsinkin keväällä auringonpaisteen lisääntyessä. Pyyhi ikkunat ikkunanpesuaineella tai vedellä ja etikalla, ja kuivaa ne puhtaalla liinalla. Säännöllinen puhdistus pitää ikkunat kirkkaina ja kodin valoisana.
 • Lattiakaivo: Vaikka lattiakaivot eivät suoraan ole näkyvissä, niiden puhdistaminen on tärkeää, sillä ne keräävät yllättävän paljon likaa. Puhdista lattiakaivo poistamalla kansi ja putsaamalla kertynyt lika ja roskat. Kaada kiehuvaa vettä ja desinfiointiainetta viemäriin. Säännöllinen puhdistus varmistaa lattiakaivon toimivuuden ja ehkäisee epämiellyttäviä hajuja, sekä tukkeumia. 
 • Seinät ja ovet: Seinien ja ovien puhdistus saattaa tuntua turhalta, mutta pitää kodin puhtaana ja raikkaana. Pyyhi seinät ja ovet kostealla liinalla poistaaksesi pölyn ja lian. Toistuva siivous ylläpitää kodin viihtyisyyttä.

Vaalea nainen vihreässä Kotiapusi-siivouspalvelun t-paidassa pesemässä suurta ikkunaa ulkopuolelta.

Siivoa nämä käytön ja tarpeen mukaan 

 • Sauna
 • Sisustustekstiilit 
 • Lattialistat 
 • Lemmikkien alueet

Tarvitsetko apua arjen pyörittämisessä? Kotiapusi auttaa.

Nykyisin kaiken kiireen keskellä saattaa olla hankalaa järjestää aikaa kodin puhtaana pitämiselle. Vaikka artikkelissa on tarkkaan lueteltu mitä kannattaa siivota milloinkin, siivouksen aikataulut voivat joustaa tarpeidesi mukaan. Pieni sotku on myös välillä täysin sallittua, sillä koti on paikka, jossa saat olla sellainen kuin olet! Muista kuitenkin, että  me olemme täällä tukenasi tarvittaessa. Tarjoamme ammattitaitoista ja luotettavaa siivouspalvelua tarpeeseen kuin tarpeeseen. Lue lisää siivouspalveluistamme täältä.

Anna meidän hoitaa siivous puolestasi ja nauti puhtaasta ja viihtyisästä kodista joka päivä ja käytä vapaa-aikasi sinulle tärkeisiin asioihin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa! 

Kaksi siivoustyöntekijää siivoamassa valoisaa modernia keittiötä ammattimaisesti.

Viimeisimmät merkinnät

Monta muuttolaatiokkoa, joiden päällää kukkia

Mitä muuttosiivous sisältää? Erot ja yhtäläisyydet perussiivoukseen

Pakkaaminen, ylimääräisen tavaran karsinta, muuttoilmoituksen tekeminen, sähkösopimukset, nettisopimus, muuttoauton varaaminen… Muuttaessa on muistettava monta asiaa. Usein aika on myös kortilla, sillä tavallisen arjen pitäisi

LUE LISÄÄ
Kaksi Kotiapusin työntekijää siivoaa olohuonetta.

Mitä siivous maksaa? Kotisiivouksen hinta ja kulut

“Siivoisipa joskus minun puolestani”, “Pitäisiköhän kokeilla siivouspalveluita?”  Siivoaminen on välttämättömyys; kotityö, joka täytyy tehdä. Joskus kuitenkin olisi kiva tehdä jotain muuta vapaa-ajalla. Harrastaa, käydä

LUE LISÄÄ
Kaksi siistijää siivoaa keittiötä.

Siivouksen kotitalousvähennys – Opas sen hyödyntämiseen

Kotitalousvähennys saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppupeleissä se on yksinkertainen ja toimiva verohelpotus suomalaisille kotitalouksille. Siivouksen kotitalousvähennys antaa taloudelle mahdollisuuden saada huomattavaa säästöä siivouspalveluiden kustannuksista.

LUE LISÄÄ