Kaksi siistijää siivoaa keittiötä.
March 14, 2024

Siivouksen kotitalousvähennys – Opas sen hyödyntämiseen

Kotitalousvähennys saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppupeleissä se on yksinkertainen ja toimiva verohelpotus suomalaisille kotitalouksille. Siivouksen kotitalousvähennys antaa taloudelle mahdollisuuden saada huomattavaa säästöä siivouspalveluiden kustannuksista. Vähennyksen saamiseksi palvelun tulee olla tehty kotitaloudessa, tai vapaa-ajan asunnossa ja sen tulee täyttää verottajan määrittelemät ehdot.

Kotitalousvähennyksen määrä lasketaan työn osuudesta palvelun hinnassa, ja se vaikuttaa suoraan henkilön tai perheen vuotuiseen verotukseen. Hakemusprosessi on yksinkertainen ja sen voi tehdä sähköisesti verottajan palvelussa. Vähennyksen hyödyntäminen voi edellyttää myös ennakkotietoa siitä, kuinka paljon vähennystä voi saada ja miten se lopulta lasketaan ja otetaan huomioon veroissa.

Muista nämä 

 • Kotitalousvähennys on verohelpotus kotiin ostettujen palveluiden, kuten siivouksen, käyttöön
 • Vähennys voi alentaa merkittävästi vuotuisia verokuluja
 • Vähennyksen hakeminen onnistuu sähköisesti verohallinnon palvelun kautta

Sininen siivousainepullo kädessä, jossa sininen siivoushanska.

Mitä siivouksen kotitalousvähennys tarkoittaa?

Siivouksen kotitalousvähennys on taloudellinen etu, jonka avulla voi vähentää osan siivouspalveluiden kustannuksista verotuksessa.

Määritelmä

Kotitalousvähennys on kätevä tapa vähentää veroja, kun tilaat esimerkiksi siivouspalveluita kotiisi, tai vaikkapa kesämökillesi. Se on verottajalta kuin pieni bonus, joka auttaa kattamaan osan siitä, mitä maksat siistijälle. Tässä diilissä hyvää on se, että saat hyvitystä nimenomaan itse työn hinnasta. Pieni mutta: tässä ei pysty vähentämään mitään ylimääräisiä kuluja, kuten siivousvälineitä tai matkakuluja. Me Kotiapusille emme laskuta asiakkailta matkakuluja, ja välinemaksukin on kiinteä ja ennakkoon ilmoitettu!

Olipa kyseessä sitten remontti tai siivous, voit hakea vähennystä helposti, esimerkiksi vero.fi -sivuston ohjeiden mukaan. Vähennyksen suuruus ja muut yksityiskohdat voivat muuttua vuosittain, joten on hyvä pitää silmällä verottajan uusimpia tietoja, jotta pysyt ajan tasalla.

Siisti huone, jossa viherkasvi, pieno sohva, lipasto ja lamppu.

Kelpoisuus kotitalousvähennykseen

Kotitalousvähennyksen saamiseen on tiettyjä ehtoja ja rajoituksia, jotka käymme läpi seuraavaksi.  

Kelpoiset siivouspalvelumme ja kotipalvelumme 

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia siivouspalveluita ovat muun muassa:

 • Säännöllinen kotisiivous: Ylläpitosiivous, kuten imurointi, lattian pesu, pölyjen pyyhintä ja wc puhdistus.
 • Suursiivous: Kaihdinten, uunien ja ikkunoiden puhdistus sekä muut harvemmin suoritettavat perusteellisemmat siivoustyöt.
 • Muuton yhteydessä suoritettu loppusiivous: Asunnon perusteellinen puhdistus muuton yhteydessä.
 • Kotipalvelu: Kokonaisvaltainen palvelumuoto, joka ei yleensä keskity vain yhden tehtävän suorittamiseen. Kotipalvelut ovat tukena silloin, kun sinä tai joku perheenjäsenesi tarvitsee apua erilaisissa arjen askareissa aina siivoamisesta ruoka- ja vaatehuoltoon tai virkistäytymiseen.

Kotitalousvähennystä saat myös kotiin tilattavista siivouspalveluista, jotka on tehty kotitalouden tai vapaa-ajan asunnon hoitamiseksi.

Kotitalousvähennyksen rajoitukset

Kotiin tilattavista palveluista tehtävän kotitalousvähennyksen rajoitukset sisältävät:

 • Vähennyksen enimmäismäärä: Vuosittain kotitalousvähennystä voi saada tiettyyn rajaan asti.
 • Omavastuu: Vähennyksen käyttöön sovelletaan omavastuuta, joka tulee vähentää kelpoisista kustannuksista ennen vähennyksen laskemista.
 • Muu tuki: Jos saat samaan työhön jotain muuta tukea, esimerkiksi Omaishoidon tuki, et voi saada kotitalousvähennystä

2024 vuoden kotitalousvähennykset säilyvät vuoden 2023 tasolla remonttitöitä koskien. Siivous- ja hoivatöiden vähennysprosenttia on korotettu aiemmasta.

Vähennyksen määrä

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyölle on 3 500 euroa henkilöä kohden vuodessa. Omavastuuosuus on 100 euroa. Saat maksimihyvityksen, kun palveluostot yritykseltä ovat yhteensä 6000 euroa. Jos palveluostot ovat vielä suuremmat, loput vähennykseen oikeuttavat ostot voi laittaa mahdollisen puolison verotukseen. Silloin kummaltakin menee 100 euron omavastuuosuus. Vähennys koskee vain työn osuutta, ja sen voi saada 60 % suuruisena, jos palvelu on ostettu yritykseltä. Itse palkatessa voi vähentää 30 % palkasta ja työnantajan sivukuluista.

Tarkempaa laskentaa varten kannattaa hyödyntää kotitalousvähennyslaskuria, joka auttaa arvioimaan vuoden 2023 tai 2024 kotitalousvähennyksen määrää.

Miten kotitalousvähennys ilmoitetaan?

Kun haluat hyödyntää siivouspalveluihin kohdistuvaa kotitalousvähennystä, on tärkeää seurata Verohallinnon määrittelemiä ohjeita hakemusprosessista. Tähän prosessiin kuuluvat tarvittavien asiakirjojen kokoaminen ja tiedon toimittaminen Verohallinnolle. Me Kotiapusilla autamme sinua kotitalousvähennyksen kanssa ja toimitamme vakituisille asiakkaillemme veloituksetta vuoden vaihteen jälkeen sähköpostilla laskelman koko vuoden ajalta meiltä tilatuista kotitalousvähennyskelpoisista ostoista. Lue lisää sivuiltamme, miten autamme kotitalousvähennyksen kanssa. 

Kotiapusi Oy:n kaksi työntekijää hymyilemässä kameralle. Heillä on päällään vihreät työpaidat Kotiapusi-tekstillä.

Tarvittavat asiakirjat

Hakijan on kerättävä kaikki palvelun ostamiseen liittyvät dokumentit, jotka todistavat tehdyt maksut ja työn laajuuden. Nämä dokumentit ovat yleensä:

 • Palveluntarjoajan antama lasku, joka sisältää yksityiskohtaiset tiedot tehdyistä töistä, laskun päivämäärän sekä maksun määrän.
 • Maksutosite, jossa käy ilmi, että lasku on maksettu.

Verohallinnolle ilmoittaminen

Ilmoitus kotitalousvähennyksestä tehdään yleensä vuosittain verottajalle osana henkilön veroilmoitusta. Ilmoitus sisältää:

 • Palvelun tiedot, kuten palveluntarjoajan nimen ja y-tunnuksen.
 • Maksetut summat, jotka halutaan vähentää verotuksessa.

Tietojen voi syöttää Verohallinnon sähköisessä asiointipalvelussa, joka mahdollistaa helpon ja nopean vähennyksen hakemisen.

Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Tässä osiossa käsitellään usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia kotitalousvähennykseen liittyen, erityisesti siivoustyön osalta.

Mikä on kotitalousvähennys siivoustyössä? Kotitalousvähennys on verohelpotus, jonka voi saada tietyistä kotona tai vapaa-ajan asunnossa teetetyistä töistä.

Kuinka paljon vähennystä voi saada? Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä, ja siitä saa vähentää 60% työn osuudesta yritykseltä ostetusta palvelusta.

Tarvitseeko asunnon omistaa saadakseen vähennyksen? Ei tarvitse. Vähennyksen saaminen ei vaadi asunnon omistamista, asuminen tai oma käyttö riittää.

Voinko saada vähennyksen itse tehdystä työstä? Ei, kotitalousvähennyksen saa vain yritykseltä ostetusta työn osuudesta, eikä se koske itse tehtyä työtä tai materiaalikuluja.

Pöytä jossa kauempana viherkasvi, muistio, kynä ja puhelin

Vinkkejä ja neuvoja kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen

Seuraavaksi kerromme menetelmiä joiden avulla voit hyödyntää kotitalousvähennystä mahdollisimman tehokkaasti! 

Suunnittelu ja ajoitus

Kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen kannattaa suhtautua suunnitelmallisesti. Varhainen suunnittelu on tärkeää, sillä vähennystä haetaan verotuksessa takautuvasti. Samoin on hyvä ajoittaa siivoustyöt niin, että ne mahdollistavat suurimman vähennyksen saavuttamisen kuluvalle verovuodelle. Vuoden 2024 kotitalousvähennys on enimmillään 3 500 euroa henkilöä kohden, ja vähennettävän työn, kuin myös laskun maksaminen pitää tapahtua saman vuoden aikana.

Kotiapusin palveluilla säästöä ja puhtautta kotiisi: Hyödynnä kotitalousvähennys viisaasti

Valitsemalla Kotiapusin palvelut, teet elämästäsi paitsi puhtaampaa myös taloudellisesti järkevämpää! Me Kotiapusilla ymmärrämme, kuinka arvokasta aikasi on ja tarjoamme räätälöityjä siivous- ja kotiapupalveluita, jotka vastaavat juuri sinun tarpeitasi. Lisäksi, kun hyödynnät palvelujamme, voit hyödyntää verotuksessasi kotitalousvähennyksen, mikä tuo merkittävää säästöä.

Meidän palvelumme kattavat kaiken säännöllisestä siivouksesta suursiivouksiin ja erityistilanteisiin, kuten muuton yhteydessä tarvittavaan loppusiivoukseen. Kotiapusi takaa, että saat korkealaatuista palvelua luotettavilta ammattilaisilta, jolloin voit olla varma, että kotisi on hyvissä käsissä.

Muista, että käyttämällä Kotiapusin palveluita et ainoastaan saa aikaa takaisin itsellesi ja perheellesi, vaan hyödyt myös verohelpotuksesta. Kotitalousvähennyksen maksimisumman ja muiden ehtojen vuotuinen päivitys tarkoittaa, että pysyt ajan tasalla säästömahdollisuuksistasi. Käytä hyväksesi kotitalousvähennyslaskuria verottajan sivuilla, jotta näet, kuinka paljon voit säästää juuri tänä vuonna.

Kun valitset Kotiapusi, valitset luotettavan kumppanin arkeesi. Me autamme sinua hyödyntämään kotitalousvähennyksen mahdollisimman tehokkaasti, tuoden samalla puhtautta ja järjestystä kotiisi. Ota yhteyttä ja tee arjestasi hieman helpompaa – ja taloudellisesti viisaampaa.

Viimeisimmät merkinnät

Monta muuttolaatiokkoa, joiden päällää kukkia

Mitä muuttosiivous sisältää? Erot ja yhtäläisyydet perussiivoukseen

Pakkaaminen, ylimääräisen tavaran karsinta, muuttoilmoituksen tekeminen, sähkösopimukset, nettisopimus, muuttoauton varaaminen… Muuttaessa on muistettava monta asiaa. Usein aika on myös kortilla, sillä tavallisen arjen pitäisi

LUE LISÄÄ
Kaksi Kotiapusin työntekijää siivoaa olohuonetta.

Mitä siivous maksaa? Kotisiivouksen hinta ja kulut

“Siivoisipa joskus minun puolestani”, “Pitäisiköhän kokeilla siivouspalveluita?”  Siivoaminen on välttämättömyys; kotityö, joka täytyy tehdä. Joskus kuitenkin olisi kiva tehdä jotain muuta vapaa-ajalla. Harrastaa, käydä

LUE LISÄÄ
Kahvikuppi kuvattu ylhäältä päin.

Tehokkaat vinkit kahvinkeittimen puhdistukseen

Huomasitko, että aamukahvisi maussa on jotain outoa? Syynä voi olla kahvinkeittimesi kaipaama puhdistus. Kahvin rasva ja vesijohtoveden kalkki kertyvät keittimeesi ajan kuluessa, vaikuttaen kahvisi

LUE LISÄÄ