Kahvikuppi kuvattu ylhäältä päin.
March 6, 2024

Tehokkaat vinkit kahvinkeittimen puhdistukseen

Huomasitko, että aamukahvisi maussa on jotain outoa? Syynä voi olla kahvinkeittimesi kaipaama puhdistus. Kahvin rasva ja vesijohtoveden kalkki kertyvät keittimeesi ajan kuluessa, vaikuttaen kahvisi makuun. Mutta ei hätää, säännöllinen puhdistaminen pitää kahvisi hyvän makuisena! Tässä artikkelissa jaamme käytännöllisiä vinkkejä ja ohjeita, jotka tekevät kahvinkeittimesi puhdistuksesta vaivatonta.

 • Jokapäiväinen puhdistus
 • Perusteellinen puhdistus
 • Kalkinpoisto
 • Lian ehkäisy
 • Erikoiskeittimet

Jokapäiväinen kahvinkeittimen puhdistus

Ahkerien kahvin keittäjien kannattaa muistaa puhdistaa tietyt osat ja alueet kahvinkeittimestä joka päivä, joita ovat: 

 • Kahvipannun ja suodatinsuppilon puhdistus: Heti kahvin keittämisen jälkeen huuhtele pannu ja suodatinsuppilo käsin. Käytä astianpesuainetta tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä, jotta kahvin rasva irtoaa tehokkaasti. Vaikka kiusaus pesettää osat astianpesukoneessa voi olla suuri, suosittelemme pesemään ne käsin, jotta ne säilyvät ehjinä ja puhtaina.
 • Kahvinkeittimen ulkopinnan puhdistus: Kun keitin on jäähtynyt, pyyhi sen ulkopinta ja lämpölevyt kostealla mikrokuituliinalla. Tämä auttaa poistamaan pölyn ja kahviroiskeet.

Keittiön tasolla siivousaine ja kolme sitruunaa.

Perusteellinen kahvinkeittimen puhdistus 

Perusteellisesti kahvinkeitin kannattaa pestä kerran kuussa, tai useammin, jos käytät keitintä monta kertaa päivässä. 

 • Valmistelu: Irrota kahvinkeittimen töpseli pistorasiasta ja varmista, että keitin on kokonaan jäähtynyt. 
 • Puhdistusliuoksen valmistus: Täytä kahvinkeittimen vesisäiliö vedellä ja lisää siihen puhdistusainetta. Useimmiten keittiön kaapista löytyvät ruokasooda ja etikka sopivat hyvin kahvinkeittimen putsaukseen. 
 • Vesisäiliön puhdistus: Kaada säiliöön vettä ja pieni loraus tiskiainetta. Harjaa säiliö puhtaaksi pienellä tiskiharjalla. Huuhtele säiliö putsauksen jälkeen, jotta kahviisi ei tartu ikävä tiskiaineen maku. Jos vesisäiliötä ei voi irrottaa, kuivaa se huolellisesti, näin saat myös pesuainejäämät pois.
 • Kahvipannun ja irto-osien pesu: Pese kahvipannu ja keittimen muut irto-osat käsitiskiaineella ja tiskiharjalla. 
 • Kuivaus ja uudelleen kokoaminen: Kuivaa kaikki osat huolellisesti ja kokoa kahvinkeitin uudelleen.

Vinkki: Kannattaa keittää kahvinkeittimessä pelkät vedet muutaman kerran, ennen seuraavaa kahvinkeittoa! 

Kalkinpoisto

Kalkinpoisto toimenpiteenä saattaa kuulostaa hankalalta, mutta voimme luvata, että se ei sitä ole. Kalkkia alkaa kertymään kahvinkeittimeen hanavedestä, mitä kovempaa vesi on, sitä nopeampaa keittimeen alkaa kertymään kalkkia. Jos huomaat, että kahvin keitto kestää normaalia kauemmin, niin on oikea aika operaatiolle, nimittäin kalkki estää veden kuumenemista ja hidastaa sen kulkua keittimessä. Kalkkia voit poistaa useammalla eri tavalla ja vielä ihan kotona löytyvillä aineilla, kuten etikalla ja ruokasoodalla. 

Etikalla

Etikka on loistava ympäristöystävällinen apu kahvinkeittimen puhdistamisessa. Näillä ohjeilla käytät etikkaa tehokkaasti keittimeen: 

 • Seoksen valmistus: Sekoita kahvinkeittimen vesisäiliöön suunnilleen yhtä suuret osat vettä ja etikkaa – esimerkiksi 5 desilitraa kumpaakin.
 • Ensimmäinen keitto: Käynnistä keitin ja anna seoksen kulkea läpi muutaman minuutin ajan.
 • Vaikutusaika: Pysäytä keitin kesken prosessin ja anna etikkaseoksen vaikuttaa säiliössä noin 30 minuutin ajan. Tämä auttaa irrottamaan kasvirasvat ja kalkkijäämät. 
 • Huuhtelu: Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua läpi. Lopuksi huuhtele keitin keittämällä 2-4 pannullista puhdasta vettä. Näin poistat etikan maun ja tuoksun.

Ruokasoodalla

Ruokasooda on tehokas ja monipuolinen apuväline kodin siivouksessa ja toimii myös moitteetta kahvinkeittimen puhdistukseen:  

 • Ruokasoodaliuoksen valmistus: Sekoita kolme ruokalusikallista ruokasoodaa yhteen litraan lämmintä vettä. Näin saat aikaan hellävaraisen, mutta tehokkaan puhdistusliuoksen.
 • Ensimmäinen keitto: Kaada valmistamasi ruokasoodaliuos keittimen vesisäiliöön ja käynnistä kahvinkeitin.
 • Vaikutusaika: Odota, kunnes noin puolet seoksesta on valunut pannuun. Tämän jälkeen sammuta keitin ja anna ruokasoodaseoksen tehdä taikojaan noin 30 minuutin ajan.
 • Huuhtelu: Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun seoksen valua läpi. Puhdistuksen lopuksi on tärkeää huuhdella keitin kunnolla. Keitä 2-4 pannullista pelkkää vettä poistaaksesi mahdolliset ruokasoodajäämät.

Kalkinpoistoaineella

Voit myös käyttää erilaisia kahvinkeittimelle tarkoitettuja kalkinpoistoaineita. Niiden käyttö toimii paljolti samalla tavalla, etikan ja ruokasoodan. Lue kuitenkin valitsemasi kalkinpoistoaineen ohjeet huolellisesti ja toimi ohjeiden mukaan parhaan lopputuloksen saamiseksi. Kalkinpoistoaineita voi ostaa muun muassa hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista. 

Punainen moccamaster kahvinkeitin.

Ehkäise likaantuminen

Muutamilla kätevillä keinoilla voit välttää kahvinkeittimesi likaantumista ja pitää sen puhtaampana! 

 • Voit välttää kahvinkeittimesi likaantumisen huolehtimalla, että käytät aina puhdasta, erillistä vesikannua veden kaatamiseen keittimeen, ei kahvipannua. Tämä estää kahvirasvojen pääsyn vesisäiliöön. Lisäksi käytä aina uutta, kertakäyttöistä suodatinpussia jokaiseen keitokertaan, jotta vanhat kahvinjäämät eivät kerry keittimen sisälle.

Erikoiskeittimet

Erikoiskahvinkeittimien, kuten espressokeittimien, pressopannujen ja kapselikeittimien puhdistuksessa on otettava huomioon niiden erityispiirteet ja puhdistusvaatimukset. Tässä muutamia vinkkejä eri tyyppisten erikoiskahvinkeittimien puhdistukseen:

Espressokeitin

 • Suuttimet ja ryhmäpää: Päivittäinen huuhtelu ja viikoittainen perusteellinen puhdistus ovat tärkeitä. Tähän sisältyy suuttimien ja ryhmäpään irrottaminen ja puhdistaminen, jotta kahviöljyt ja muut jäämät eivät kerry.
 • Kalkinpoisto: Espressokeittimissä kalkinpoisto on erityisen tärkeää, sillä ne sisältävät monimutkaisia lämmityselementtejä ja paineputkia. Noudata valmistajan ohjeita kalkinpoistoon.
 • Portafilter ja suodatin: Nämä osat tulisi puhdistaa päivittäin, etenkin jos laitetta käytetään paljon.
 • Tippa-allas ja vesisäiliö: Puhdista nämä osat säännöllisesti, sillä ne keräävät likaa ja bakteereja.

Pressopannu

 • Puristimen ja suodattimen puhdistus: Puristin ja suodatin tulee purkaa ja puhdistaa huolellisesti jokaisen käytön jälkeen, jotta kahvijäämät eivät kerry.
 • Lasikannun pesu: Lasikannu tulee pestä jokaisen käytön jälkeen.

Kapselikeitin

 • Kapselitilan puhdistus: Puhdista kapselitila säännöllisesti, jotta vanhat kahvijäämät ja mahdollinen home eivät kerry.
 • Vesisäiliö: Tyhjennä ja puhdista vesisäiliö säännöllisesti, etenkin jos laitetta ei käytetä päivittäin.
 • Tippa-allas ja kapselisäiliö: Tyhjennä ja puhdista nämä osat säännöllisesti.
 • Kalkinpoisto: Seuraa valmistajan ohjeita keittimen kalkinpoistoon, jotta vältetään tukkeumat ja varmistetaan laitteen pitkäikäisyys.

Yleisiä vinkkejä

 • Noudata aina valmistajan puhdistus- ja huolto-ohjeita.
 • Vältä voimakkaita puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa keittimen osia.
 • Usein erikoiskahvikeittimissä on oma puhdistusohjelma, jolla laite pesee itse itsensä. Tutustu tähän ja käytä ohjelmaa säännöllisesti!

Säännöllinen puhdistus ei ainoastaan paranna kahvin makua, vaan myös pidentää kahvinkeittimesi käyttöikää.

Nauti herkullisesta kahvista joka päivä

Kun kahvinkeittimesi on puhdas ja kunnossa, voit nauttia herkullisesta kahvista päivästä toiseen. Muistathan, että säännöllinen puhdistus ja huolto eivät ainoastaan säilytä kahvisi makua, vaan myös pidentävät keittimesi käyttöikää.

Jos kaipaat lisäapua kodin ylläpidossa tai et ehdi puhdistaa kahvinkeitintäsi itse, Kotiapusi on täällä auttaakseen. Meiltä löydät kattavan valikoiman kodin siivous- ja huoltopalveluita, jotka on suunniteltu helpottamaan arkeasi. Olipa kyseessä sitten kahvinkeittimen puhdistus tai muut kodinhoitotyöt, ammattitaitoiset tiimimme jäsenet varmistavat, että kotisi on aina viihtyisä ja toimiva.

Tutustu palveluihimme verkkosivuillamme ja ota yhteyttä, niin räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi sopiva palvelupaketti! 

Viimeisimmät merkinnät

Lähikuva useista siivoussuihkepulloista, jotka on järjestetty siniseen säilytyskoriin valmiina käyttöä varten.

Näin peset WC:n oikeassa järjestyksessä

Jokainen koti tarvitsee puhtaat ja hygieeniset wc-tilat. Välillä WC:n perusteellinen puhdistus saattaa tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, mutta lupaamme, tämän artikkelin ohjeita noudattamalla se tuntuu helpommalta.

LUE LISÄÄ
Henkilö käyttää kannettavaa imuria puhdistaakseen sohvaa, jolla makaa koira.

Lemmikkikodin siivous – Ammattilaisen vinkit

Lemmikit tuovat iloa ja rakkautta elämään, mutta samalla ne voivat aiheuttaa sotkua kodissa. Lemmikkien karvat, tassunjäljet ja mahdolliset pienet “onnettomuudet” ovat osa lemmikinomistajan arkea.

LUE LISÄÄ
Henkilö putsaa pintaa liinalla ja pesuaineella siniset siivoushanskat päällä

Näin siivoat syyhyn pois – Kattava opas kodin siivoukseen

Syyhy on todella epämiellyttävä iho-ongelma, joka aiheutuu pienistä syyhypunkeista. Nämä mikroskooppiset loiset aiheuttavat voimakasta kutinaa ja epämukavuutta, mikä tekee jokapäiväisestä elämästä sietämätöntä. Viime aikoina

LUE LISÄÄ